Previous Next

У регіоні розглядають можливість створення туристичного маршруту «Дороги смаку Полтавщини»

9 червня відбулася робоча нарада з питання реалізації проєкту «Дороги вина і смаку» в Полтавській області. Участь у заході взяла заступник голови облдержадміністрації Катерина Рижеченко.
Учасники наради спільно з експертами проєкту Європейського Союзу «Підтримка розвитку системи географічних зазначень в Україні» обговорили питання створення туристичного продукту «Дороги смаку Полтавщини» та етапи його реалізації.
Як розповіла національний експерт із гастрономічного туризму, Президент Національної еногастрономічної мережі «Дороги вина та смаку» України Олена Мотузенко, нині в Україні в межах проєкту ЄС вже реалізували перші пілотні заходи «Дороги вина та смаку» в Закарпатській та Одеській областях. Долучаються до ініціативи Херсонська та Миколаївська області. Також реалізуються проєкти «Дорога смаку» в Прикарпатті, Кривому Розі, Чернігівській, Київській областях.
«Наразі регіони визначаються, залежно від їхнього ресурсного потенціалу, до якого маршруту долучитися. Ті, що виробляють вина, спрямовані на «Дороги вина та смаку», інші – на «Дороги смаку». Цінність туристичних маршрутів – це автентика, культура традиційної їжі, регіональна гастрономія як елемент нематеріальної культурної спадщини», – сказала Олена Мотузенко.
Про технологію розробки туристичного продукту розповіла національний експерт з розбудови «Доріг вина та смаку», генеральний директор Національної еногастрономічної мережі «Дороги вина та смаку» України Валерія Бондаренко. Вона зазначила, що Полтавщина має гарний потенціал щодо створення такого проєкту, тож ризики мінімальні.
«Принцип створення «Доріг…» – консолідація всіх зацікавлених сторін. Разом із профільними департаментами, підприємцями, громадами визначаємо план дій. І виходимо на концепцію створення. У ній будуть передбачені всі можливості, зокрема співпраця з міністерствами, донорами, бізнесом. Далі потрібно створити структуру, яка опікуватиметься маршрутом, – громадську спілку. Вона об’єднає власників туристичних локацій, які готові розвиватися в межах цієї «Дороги…». Це можуть бути власники садиб, ресторанів, ферми, які готові приймати туристів», – сказала Валерія Бондаренко.
Катерина Рижеченко наголосила, що увагу варто акцентувати на кінцевому результаті створення такого туристичного продукту.
«Адже сама ідея цікава – розвивати туризм через кухню і традиції та крафтових виробників. Наше завдання – з’ясувати, наскільки передова ідея, яка вже запрацювала в Україні, адаптивна для нашого регіону», – сказала Катерина Рижеченко.
Учасники наради зауважили, що крафтові виробники Полтавщини мають вивчати досвід тих регіонів, де вже запрацювали такі туристичні продукти. І якщо проєкт будуть втілювати в області, то вони мають активно до нього долучатися.


Надрукувати   E-mail